Egoistisk, egocentrerad eller självcentrerad. Kärt barn har många namn!

Att vara egoistisk anses ofta som något negativ. En person som tar sig själv på alldeles för stort allvar. Låter allt kretsa kring den egna personen. Tar andras uppmärksamhet men lyssnar själv inte på andra.  bli mindre egoistisk

Vi kan säkert känna igen både oss själva och andra i det. Alla har vi någon gång känt behov att hävda oss och få allas uppmärksamhet. Få stå i centrum och glänsa, veta att vi duger.

Några gör det mer ofta så att det blir ett personlighetsdrag och vissa tycker vi ibland är modiga som vågar kliva ur skuggorna och äntligen säga något!

En mening som oftast dyker upp när vi diskuterar egot är de som flygvärdinnorna säger till oss när planet startar. Hjälp dig själv först och sen din medpassagerare. Och då hörs alltid en röst att det är egoistisk att sätta sig själv först. Medan andra säger att det är det enda rätta, annars dör vi allihopa. Vem har rätt och vem har fel?

När du lär dig att meditera eller kommer i kontakt med att leva i ett medvetet tillstånd. Mer känt som mindfulness. Lär du dig även att observera dig själv. Vilka val gör du, vad reagerar du på. Hur är du när du är arg, glad eller ledsen. Du lär dig observera men du dömer inte oavsett om det är en känsla som du lärt dig är “fel” eller att man faktiskt “inte får” bli arg.

Och är inte det höjden av egoistisk att bara ge sig själv uppmärksamhet? Att lägga så mycket tid på sig själv?

De intressanta är att även om de vid första anblicken verkar vara samma sak. Att försöka få alla andras uppmärksamhet genom att lyfta allas blickar och fokus åt ditt håll. Eller att ge dig själv all uppmärksamhet genom att observera dina handlingar, tankar och reaktioner. Så får de två handlingarna helt skilda resultat.

I ett utåtagerande bygger du oftast en bild som ofta bygger på någon annans önskningar. Att vilja vara någon för att passa in! Du har skapat dig ett begär efter uppmärksamhet. Att någon ska bekräfta dig och din storhet. Din familj, lärare eller vänner. Du har fått en roll att spela som du har lärt att kanske både hata och älska. Du kan till bli mindre egoistisk och med stortrivas i rollen! Men kanske när ljusen släcks och du inte längre är i rampljuset så finns det en liten oro. Vem är jag nu? Nu när ingen jublar, skrattar eller tom ogillar… Vem är jag när ljusen släcks när jag är ensam i mörkret? Och framförallt när du är med andra så har du ingen tid att ge, eftersom du har fullt upp med att upprätthålla bilden av dig själv.

I att blicka inåt  bygger du inga bilder alls. Du lär känna dig själv och framförallt så kommer du dig själv närmare. Och i ljuset behöver du inte en publik och i mörkret så känner du dig trygg. Ingen behöver tala om vem du är. Och om du ibland överraskar dig själv med ett beteende eller reaktion så ser du det som ett spännande äventyr. Oj nu har jag en ny del av mig att lära känna. Och när du känner dig själv och är trygg i det så har du mer tid och empati för andra. Den tid du tidigare har lagt på att upprätthålla kan du nu använda till andra. Du har lätt att känna igen deras utmaningar och glädjestunder genom ditt observerande av dig själv. Du har inget behov av att döma eller kritisera andra då du vet att det kan vara du själv som gör “fel” nästa gång. Och framförallt du har inget att bevisa för någon annan- du är den du är.

Ordspråket – Know thyself från det antika Grekland passar bra in som en slutsummering.  Appliceras på de vars skryt om sig själva har tagit överhand!
Orden känn dig själv är en påkallan att inte bry sig om åsikter från den stora massan

Lär känna dig själv och bli mindre egoistisk !