Teknik en vän eller en fiende
Tekniken gör det möjligt att vara ständigt uppkopplad och interagerande med världen. Gör det oss till slavar under tekniken eller ger det oss en möjlighet att nå ut?
Jag älskar teknik och ser Digital Detoxfantastiska möjligheter med vår digitala värld. Så en av mina nuvarande funderingar är om det finns några baksidor med att vara uppkopplad jämnt? Vad händer i kroppen och vad händer i hjärnan när vi ständigt blir stimulerade. Vi har ett överflöd av information och vi blir involverade i fler frågor som kräver svar och uppmärksamhet.

Behöver vi göra en digital detox då och då, koppla ur, koppla ner och koppla av…

Lite fakta och statisk
Det sägs att idag tittar vi på mobilskärmen 150 gånger om dagen och 73% får panik om de tappar mobilen! De flesta som läser din inre värld kommer från en mobil enhet vilket jag kanske inte trodde när jag började skriva. Och inget tyder på att den digitala eller den mobila användningen kommer att minska utan tvärtom all användning bara ökar.

Behöver du en digital detox – testa dig själv med några frågor?

  1. Hur många gånger om dagen tittar du på din mobilskärm?
  2. Hur är känslan i din kropp om du glömmer mobilen hemma?
  3. Hur många timmar spenderar du per dag framför en skärm?
  4. Vad är de sista du gör innan du går och lägger dig?
  5. Vad är de första du gör när du vaknar?

Och viktigaste frågan av alla! Gör du ovanstående av fri vilja eller är det ett tvångsbeteende. Om du känner att det är mobilen som styr ditt liv så kanske en digital detox kan vara något för dig.

Levi Felix om hur Digital Detox blev räddningen!

 Levi Felix levde ett hektiskt liv i Los Angeles där han var ständigt uppkopplad med mobilen, iPaden och datorn. En dag sa kroppen ifrån, han hade fått invärtes blödningar och var nära att dö. Levi Felix bestämde sig för att hjälpa andra att trappa ner, och startade ett avvänjningsläger djupt inne i Redwood-skogarna norr om San Fransisco. 29 okt 2013 SVT

Så här kan du gör en digital detox
Sätt dig ner med din mobil, ta tre djupa andetag och säg.
– Du styr inte mitt liv längre. Jag tar själv kontroll över mitt mobilanvändande och sätter gränser som gör att jag blir fri att välja vad jag vill lägga min tid på.

Fortsätt att andas och känn hur det känns i kroppen. Vilka känslor och tankar dyker upp efter din dialog med mobilen. Lägg inga värderingar på det som rör sig i dig utan observera och fortsätt att andas.

I nästa steg så bestämmer du ett eller flera tillfällen där du vill vara 100% närvarande och där mobilen inte ska vara i centrum. T.ex tillsammans med dina vänner när ni fikar och umgås. Tillsammans med dina barn och familj under en bestämd period. På ett eller fler möten på jobbet. Välj det som känns viktigt och naturligt för dig.

När du har gjort ett eller flera val så gör det till något lustfyllt och ta bort prestationen från åtagandet! De viktiga är inte att lyckas med uppgiften utan att observera vad som händer med dig. Se ett misslyckande som en chans att börja om. Och när övningen känns enkel och naturlig så kanske du vill lägga till tillfällen med 100% närvaro.

Börja med att öva en gång i veckan eller en gång i månaden. Vad är realistisk för dig? Och oavsett hur det går lägg ingen värdering på dig själv, öka inte stressen i dig genom att klanka ner på dig själv när något inte går som du har förutsatt att de ska göra. Bara observera vad som händer i dig när du bryter ett mönster, hur får det dig att må och vad händer i din kropp.

Andas koppla ur, koppla ner och koppla av… gör en digital detox för ökad närvaro här och nu.

Vill du få fler tips och påminnelser hur du kan öka din medvetna närvaro. Prenumerera på Din inre världs veckobrev. Klicka här!