Åsikt De senaste veckorna har jag deltagit i diskussioner där alla inklusive jag själv redan har en bestämda åsikt om hur det ska vara. Det kan vara en politisk åsikt, en moralisk åsikt eller bara något så trivialt som vilket lag (ber om ursäkt på förhand för de som tog illa upp när jag gav min åsikt om att sport är trivialt! 😉 ) som är bäst.

När vi ger oss in i diskussionen så gör vi det oftast från perspektivet att vi vill övertala den andra om att vår ståndpunkt är den rätta. Att vi ser något som den andra inte ser. Att vi vill dela med oss av våra erfarenheter och insikter.

Att öppna dig för nya idéer
Men tänkt om vi skulle göra precis tvärtom att gå in i diskussion för att vara så öppna som möjligt. Att få en chans att lära oss något nytt och få insikt i ytterligare ett perspektiv! Att vara så ödmjuka att sätta oss in i den andra människans upplevelse och se frågan på ett helt nytt sätt!

Åsikt
Var i trappan befinner du dig!

Utan att fråga vad som är mer rätt eller vad som är fel utan bara känna efter hur den andras åsikt känns i mig. Finns det något där för mig, väcker den åsikten rädslor och obehag, eller får den mig att växa?

Studerandet av hur vi delar med oss av våra åsikter i diskussioner via det fysiska livet eller på sociala medier får mig att tänka att vi håller våra åsikter som kära ägodelar. Att de har fått definiera oss och bli  en del av våra personligheter. Vilket i sig gör att det blir svårt att byta åsikt. För vem är jag om jag går från AIK till Djurgården. Eller gå från att tycka att moderat politik är den ända rätta till att sympatisera med många av socialdemokraternas förslag! Om jag har en bestämd åsikt att all alternativ medicin inte fungerar och sen får det bevisat att vissa områden inom alternativ medicinen fungerar men även tvärtom att kliniska prövningar visar att en viss alternativ medicinsk behandling inte fungerar, kan jag ta till mig den informationen då och byta åsikt?

Kill your darlings
Inom reklam- och medievärlden finns det ett uttryck som heter kill your darlings som menar att du ska våga ifrågasätta dina favoritlösningar i ljuset av den situation ni befinner er i – inte den situation ni befann er i när lösningen togs fram.

Eller ett uttryck som jag gärna använder själv i diskussioner vill du ha rätt eller vill vi komma fram till en lösning.

Att våga släppa fram en annan persons åsikt, lösning eller förslag kan göra att du hamnar på en helt ny plats som får dig att växa och se en hel del nya möjligheter.

Så hur ofta vill du byta åsikt?