Känslans meditation

Sommaren brukar ge tid för att ta det lite långsammare, kanske reflektera över det som redan är känt. Lära sig något nytt eller upptäcka nya perspektiv på det man redan trodde sig kunna.

Känslands meditation
Känslans meditation

Ett nytt perspektiv
Det sistnämnda, att upptäcka ett nytt perspektiv på det som jag redan trodde mig kunna, har varit i fokus för sommaren. Under ett yogaläger så hade vi 1,5 timmas filosofi och ett av de ämnen som kom upp var meditation. Under klassen utforskade vi hur vi kan meditera och vad som passar var och en. Uppslagen kom från boken Vijñanabhairava. Som van meditatör lyssnade jag till 50% och var mer uppslukad av mina egna erfarenheter av ämnet. När vi kom till ett stycke om Tantra och hur du kan använda sex som meditation spetsade jag mina öron lite extra då vår lärare presenterade ämnet utifrån ett nytt perspektiv. Dels att sex bara är en del av Tantra och dess skillnad mot övriga andliga tekniker är att du inkluderar det livet erbjuder istället för att avstå.

Att försvinna in i förnimmelsen
Och att utöva sex som meditation är att bli ett med känslan och det är känslan som du mediterar på. Inte det som händer utan den känsla som aktiviteten ger upphov till. Att helt försvinna in i förnimmelsen och inte värdera den som bra eller dåligt. Och att denna teknik kan appliceras på vilken upplevelse som helst att äta, att städa, att gå till jobbet.

Känslans meditation
Stockholm i mitt hjärta

Ett steg djupare
För mig var denna upptäckt att gå ett steg djupare. Jag har tidigare mediterat på själva aktiviteten men inte den känsla som den har givit. En mycket liten och subtil skillnad men med ett fantastiskt resultat, en känslans meditation. På vägen hem från mitt läger så får jag ett mycket vackert tillfälle att praktisera denna meditation. Jag kommer med båt från Finland och kliver kl 06:15 ut på däck för att kliva i land i Stockholmsskärgård. Stockholms horisont får mig att bli helt närvarande och den framkallar all den kärlek jag känner för min hemstad. Där och då kommer jag ihåg meditationstekniken och mediterar på all den kärlek som flödar!

Och just där och då är det de enda som existerar.