närvaro finns Var hittar vi vår närvaro, ska vi söka och göra oss förtjänta av den? Måste vi sitta med benen i kors för och vänta för att den ska infinna sig? Eller är det så att närvaro finns överallt, ett tillstånd som är naturligt för oss. Ett grundtillstånd som bara väntar på att vi ska ge det uppmärksamhet.

Närvaron inom oss
När vi tränar mindfulness så kan vi lägga vår uppmärksamhet på andetaget eller någonstans i kroppen. Vi kan observera hur det känns i våra muskler, ben och i huvudet. Finns det spänningar, gör det ont eller är det en avsaknad av känsla. Oavsett, varje gång du vänder uppmärksamheten inåt så finns närvaron där.

Närvaro utanför oss
Och vi kan lägga vår uppmärksamhet på beröring, ljud och rörelser som kommer utifrån. T.ex hur känns tyget mot dina armar, hur uppfattar du musiken som når dina öron eller bara vara i rörelsen som sker i rummet här och nu. Och så fort vi gör en iakttagelse så är närvaron där.

Närvaro mellan oss
Vad händer med våra relationer när vi är närvarande i samtalet? När vi lyssnar med hela vår uppmärksamhet på den som talar. När vi ser in i den andras ögon och följer med i den personens rörelse.

Upplevelsen mellan två personer som lyssnar uppmärksamt och ger närvaro finnsnärvaro är något de flesta föredrar framför att prata med en  personen som gör tusen andra saker samtidigt.

Kanske är den finaste gåvan vi kan ge till någon annan vår egen närvaro.

 

För mer inspiration och tips, prenumerera på dininrevarld.se veckobrev. Finns här!