När allt blir tomt, hur känns det?
Och hur får det dig att må?
Tomheten Kanske skrämmer tomheten dig. Och kanske vill du helst fly så fort den närmar sig. Fly för att fylla tomheten med aktivitet och ett ständigt görande. Fly in i rutiner och åtaganden.

Eller försvinner du in i tankarnas värld och bygger fantasier om morgondagen. Eller kan du luta dig in i tomheten med tillit att du inte försvinner ut i ingenting. Bara stanna kvar. Omfamna den och se vad den vill…

Vad är tomhet och vad kan du göra med den. Kanske är tomhet sorgens boning och ett stort okänt mörker. Ditt eget djup utan Tomheten botten. Eller är det moder till alltets början. Där frön och gnistors föds från ingenting. Rymmer tomheten kanske båda, allt och inget?

Vågar du stanna kvar i tomheten utan att rusa in i det du redan vet så kommer du alldeles säkert att få veta. Frågan är snarare vad kan du gör för att stanna kvar och bara låta dig omsvepas av tomheten utan att bli rädd. Så att du inte fryser till is eller flyr in i de som redan är känt.

Du kan andas och observera dig själv. Acceptera att du inte vet. Ta flera långa djupa andetag och omfamna ovissheten. Va med den och vila i den. Tillåt dig själv att inte förstå, att inte räkna ut vad som ska komma härnäst. Det är helt helt okej att falla in i mörkret.

Om de hjälper dig. Hitta en bild eller association som du kan vara vän med när du möter tomheten! Du faller in i din älskades famn med vetskapen och tilliten att h*n ta emot. Du hoppar fallskärm, åker berg-och-dal-bana i mörkret. Eller kanske du av ren nyfikenhet går igenom en dörr som du inte vet var den leder.

Släppa taget kring kontroll och önskan av att veta så, väntar tomhetens gåva.

Tomheten Stanna kvar i tomheten som kommer ljudlöst omsluter och bara finns där. Stanna kvar och vänta utan att vänta på något speciellt. När du helt släpper taget om att nu måste något hända. Så händer det! Ur mörkret stiger en första gnista av något helt nytt fram. En lösning. En väg. Ditt helt egna uttryck. En gåva till dig och till världen.

När de nya närmare sig, var försiktig den ser precis för första gången dagens ljus. Vårda, lär känna och ge det nya näring. Ge den tid och uppmärksamhet. Och bästa sättet du kan tacka för tomhetens gåva, är att ge den liv.

Hur ser din tomhet ut och vad gör du när den kommer? Berätta och dela, till mig eller till världen.

 

3 thoughts on “När tomheten blir en gåva!

  1. Kanske tomheten är vårt eget Ginnungagap. Urkaos där tomheten blir livmoder för mötet mellan den hungriga elden och isens smältande flöde. Mötet som föder fram nytt liv, nya idéer, ny insikter.

Comments are closed.