Det är en helt vanlig dag solen skiner och du har vaknat på tomrummethelt rätt sida. Du småler lite för dig själv och ser fram emot dagen som bara innehåller saker som du tycker om att göra. Du går igenom händelserna och gör aktiviteterna i huvudet gång på gång. Vilket får dig på ännu bättre humör. Livet är helt enkelt en fest!

Då från ingenstans kommer molnet. Det kanske är en person som du helst av allt inte vill träffa, den där personen som alltid får dig på dåligt humör. En person som du inte har något gemensamt med och du tom tycker lite illa om! Du kan inte sätta fingret på vad det är men helt rätt är det inte.

Ingen väg ut. Du försöker hitta en omväg men personen kommer rakt emot dig, du har ingen chans att smita. Tillråga på allt så öppnar hen munnen och säger något som du uppfattar som direkt förolämpande. Och nu är det goda humöret som  bortblåst och festen är sen länge över. Du mumlar något till svar och går sedan din väg med alla era tidigare möten cirkulerande i huvudet alla ord som sagts de flesta av dem utan att förstå varandra. Och du har nu ännu mindre sympatier för personen och kanske får hen även skulden för ditt dåliga humör!

Känns scenariot igen? Kanske är det inte en person utan en plats eller en situation som får dig att reagera. Eller en arbetsuppgift på jobbet som du vet kan förstöra din dag på mindre än två sekunder.

Tomrummet Tomrummet. Nästa gång det händer så har du chansen att ta hjälp av tomrummet. Tomrummet mellan inkommande information och utgående reaktion. Det är där magin händer, och det är där vi kan välja hur vi vill reagera! Om jag är närvarande med det som händer så kan jag ha en medveten reaktion av det som kommer ut från mig.  Jag kan då välja om jag  ska bli på dåligt humör eller om jag kan fortsätta att vara glad.

Du väljer hur du ska känna
Du tar in det som händer och det som sägs, inte från ett igår perspektiv där du redan har svaren klara från er historia. Utan från det nu som precis händer, det perspektiv som aldrig har hänt. Kanske upplever du något nytt med personen, situationen, platsen eller arbetssituationen. Observera tomrummet utan att värdera,  kanske händer det något oväntat och magiskt!

Och även om du reagerar som du brukar trots att du är närvarande och medveten i nuet så har du valt att reagera som du gör. Du har tagit tillbaka makten över dina handlingar och reagerar inte på ren rutin. Så stanna kvar i tomrummet och låt magin hända!