Oftast kanske vi frågor oss vad vi äter eller när vi äter. De flesta tidningar och råd kommer med recept, tips och förmaningar på just vad du ska äta.

Även när på dygnet du ska äta! Att frukost är vårt viktigaste mål! Varför äter    Att inte äta efter klockan 18:00! Och att äta var tredje timma osv…För de allra flesta börjar alla råden bli lika snårig som de tätaste buskage! Svårt att tränga igenom och vi vill ju så gärna göra rätt och få efterlängtade resultat.

Resultaten ska helst komma snabbt, gärna igår. Och det är antagligen därför det går att sälja ett viss volym lösnummer med diet tips och recept. Mirakelkurer och piller! Jag har själv satt min tilltro till en mängd av både kurer och tips ….

Men har du frågat dig varför du äter? De självklara svaren som kommer direkt blir för att:
1. Jag är hungrig
2. Det är så gott

Och självklart mat ska mätta och vara god. Det är så grundläggande att det behöver vi inte ifrågasättas! Men om du frågar dig igen – varför äter jag just nu? Att varje gång du stoppar något i munnen vet du varför du gör det?

Kanske äter du för att du är arg, ledsen, glad eller bara äter av rutin!

Fler och fler tips och råd som jag stöter på handlar idag om att bli medveten när du äter. Vår kultur har tagit vårt ätande framför tv:n eller datorn så vi är inte längre medvetna om våra matbeteende. Mycket går på rutin.

Jag började observera mig i somras och frågade mig själv varför jag äter. Och svaret blev dels att jag är hungrig men även att jag är uttråkad!! Jag blev klart förvånad när jag började se ett samband mellan att vara uttråkad och börja känna ett sug efter mat! Och egentligen är det ju inte mat jag vill ha då utan kanske mer intellektuell stimulans, sällskap eller bara att jag andas och accepterar att just nu händer det inget. Jag behöver inte “fylla” mig mat för att de just nu inte händer något!

Varför äter Så jag hoppas att jag kan inspirera dig att vid några måltider i veckan helt fokusera på varför du äter? Att istället för att titta på tv eller surfa så fokusera helt på måltiden. Hur smakar det. Hur doftar det. Ät medvetet och försök att få måltiden att hålla på i minst 20 min. Ta små tuggor och njut av upplevelsen. Har du sällskap kan ni göra det till en gemensam övning där ni kan berätta om era upplevelser till varandra. Och när mättnadskänslan inträffar sluta att ät. Och om sen suget kommer vad kan det vara. är du mer hungrig, är du trött, är du ledsen osv…

Skriv ner hur du känner det. Kanske ser du inget samband på direkten men ge det några veckor. Antingen blir du förvånad som jag blev eller så kan du på frågan – varför äter du? – svara – för att jag är hungrig.

Och när du vet varför du äter så kan du även göra ett medvetet val. Att fortsätta äta då du är hungrig och även när du är ledsen. Eller välja att bara äta när du är trött och ringa en vän när du är ledsen.

Du väljer! Berätta gärna vad du upptäcker, varför du äter och hur du väljer att göra med dina val. Se det som en upptäcktsfärd!