Att ge är att få!

Precis hemkommen från en fantastisk resa i ett mytomspunnet Peru! Fantastiska vyer och fantastiska människor. Har tagit del av kultur, historia och inka folkets mysterier. En resa som är svår att återge i ord och ännu svårare är att ge tillbaka till de människor som så givmilt har delat med sig av sitt arv.Att ge

De folkslag som jag har fått lära känna heter Queros. Queros flydde upp i bergen då spanjorerna kom till Peru. I bergen höll de sig gömda till 1950-talet då de hittades av en man som heter Oscar Nunez del Prado. Eftersom de inte hade haft kontakt med den nya världen så har deras sätt att leva och deras kosmologi hållits intakt sedan flera hundra år tillbaka. Bland annat så ser man att allt är levande, de finns ingen död materia utan deras värld bygger på att allt är levande energi! Förutom att allt är levande så lever man efter en regel som heter Ayni.

GiveAyni betyder att det du ger kommer du även att få tillbaka. Så inget är hemligt eller låst i Queros tradition, de ger öppet och delar sina gåvor med alla. Visdom som ting. Regeln är smittsam och du ser storheten att dela med dig av det du har. Att inte hålla hemligt eller samla på hög. Och ju mer du ger desto mer får du. En vacker cirkel som inte har något slut.

Som de flesta historier har även den här historien ett mörkt moln. En av de kvinnor som vi träffade på resan och som delat med sig av sin kunskap har livmoderscancer. Kvinnan heter Donna Ramosa och du Att ge ser henne på bilden. Donna Ramosa är gift och fem-barnsmor. Hon kämpar idag mot cancern och om cancern i sig inte var tillräckligt som ett mörkt moln så strejkar även Perus sjukhus! Det betyder att Donna Ramosa ligger idag hemma i väntan på vård medan cancern blir värre och värre.

Inspirerad av deras regel Ayni och viljan att försöka hjälpa så har vi som var med på resan startat en insamling till Donna Ramosas tillfrisknande. Du kan bidra med stort som litet. Sätt in valfritt bidrag på plusgiro 30 42 19 -9. Kontot hanteras av en ideell förening som heter Tawantin, www.tawantin.se och hela summan går oavkortat till Donna Ramosas sjukvård. Inga mellanhänder eller administrativa avgifter.

Och det du ger kommer dig åter – allt enligt Ayni! 🙂

Tack för ditt stöd
Jane Skullman