Empati vad är det och varför ska vi ta in det i våra liv?

Empati är en av de viktigaste grundstenarna i österländsk filosofi. I många religioner och i vardagens sunda förnuft.  Att kunna känna med en annan varelses öde. Inte tycka synd om utan känna med.

Empati
Kärrtorp den 22 dec för kärlek, empati och mångfald

Att kunna sätta sig in i personens eller djurets öde. Och från de perspektivet ta ett beslut om hur kan jag hjälpa till . Om jag hamnade där hur skulle jag vilja bli bemött av mina medmänniskor?

Att hjälpa  till utan att blanda in mitt ego, bara för syns skull eller för att så gör alla andra. Möta den andra från en genuin plats i dig själv utan fördomar om hur personen kom till den situation h*n är i.

Ett möte som sker helt utan förväntan eller åtaganden. Ett öppet möte där du ger det du själv skulle vilja ha i den aktuella situationen.
Förståelse, uppmuntran, kärlek, uppriktighet, en spark i baken, tydlighet…

When we talk about compassion we talk in terms of being kind. But compassion is not so much being kind; it is being creative (enough) to wake a person up -Chogyam Trubgpa Rinpoche
When we talk about compassion we talk in terms of being kind. But compassion is not so much being kind; it is being creative (enough) to wake a person up
-Chogyam Trubgpa Rinpoche

Det kan kännas enkelt att vara empatisk för människor som blivit utsatta för naturkatastrofer eller krig. Men svårare för vår granne som vi egentligen inte alls tycker om.

Tror att tillsammans med nyfikenhet så kan empati bli ett av våra mest effektiva verktyg till en mer harmonisk värld. Istället för att döma så kan jag sätta mig in i min nästas situation. Jag är ärligt nyfiken på varför har h*n kommit till den plats h*n har gjort?

Jag är empatisk (känner in) och nyfiken (öppen för ) om jag kan lära mig av situationen. Vi är båda levande varelser med både likheter och olikheter. Vad har hänt innan, vilka val har gjorts och vilket stöd vill jag ha från den platsen jag är på nu!