Att vårt liv hänger på att vi kan andas tror jag de flesta skulle hålla med om. Men att vår livskvalité påverkas av hur vi andas kanske inte är lika självklart.

Andetaget
Vad vore jag utan mina andetag…

Vi tar över 20 000 andetag per dag vilket ger oss stora möjligheter att förändra vårt liv med andningstekniker. Bara genom att andas genom näsan istället för munnen ger oss en mängd hälsofördelar som t.ex. minskad stress, bättre sömn, ökad koncentrationsförmåga, mer energi och ett bättre sexliv!

Om vi även näsandas när vi tränar så får vi en lägre puls, mindre mjölksyra, bränner mer fett och får mer ork. Källa: Medveten Andning.

Och lider du av högt blodtryck så kan du  sänka det genom att bara andas djupa och långa andetag med vänster näsborre. Läs mer om hur här! Källa är Medicinsk Yoga samarbetar bl.a. med Danderyds sjukhus så metoden är väl beprövad med bevisad effekt.

Mitt intresset kring ämnet andning och hur det påverkar både vår kropp och vårt sinne har funnits så länge jag kan minnas. Har prövat andningstekniker från olika delar av världen och har precis börjat med dagliga pranayama-övningar som är en yogisk andningsteknik.  Övningarna syftar till att göra dig lugn, närvarande och balanserad.

Andetaget
Ett bra sätta att påminna sig om att andas! Armbandet kommer från andningsfonden

Och förutom fysisk effekter så kopplar även andetaget ihop vårt sinne med kroppen. Och om vi är observanta så kan vi se att när vårt sinne är rörigt så ger det en andning som ligger högt upp i bröstet och som leder till att kroppen får mindre kraft och vi känner oss mer stressade och “slutkörda”.

Och om vi observerar våra tankar och vår andning vid t.ex. meditation så händer det något automatiskt med andetaget. Andetaget blir längre och djupare och med det så slappnar även kroppen av och vi känner oss mindre stressade.

Men vi kan självklart även använda andetaget som styrmedel för att få ett lugnt sinne och en avslappnad kropp. Att bara sätta sig på en stol och ta tre djupa andetag med totalt fokus på känslan. Sinnet får i uppgift att vara observatör och notera hur det känns när andetaget passerar in och ut i kroppen. Och utan förväntan eller genom en aktiv handling vad händer efter tre andetag?

För mer inspiration och tips, prenumerera på dininrevarld.se veckobrev. Finns här!

Och i måndags var det Andningens Dag med stor samling på Sergelstorg på initiativ av Tidningen Hälsa.

 

För mer inspiration och tips, prenumerera på dininrevarld.se veckobrev. Finns här!