Kroppen är en vän som vi bär med oss varje dag. Oavsett om du hatar den eller älskar den så finns den med dig 24 timmar om dygnet. Är den stor, liten, lång eller kort? Hur du än är konstruerad så har du alltid med dig en vän med oändlig kunskap om vad just du mår bra av.

Kroppen har ett eget språk, ett språk som vi en gång i tiden kunde och lyssnade till. Innan vi lät tanken och huvudet styra våra liv.  Tiden innan vi lät oss styras av morgondagens alla åtaganden eller dröjde oss kvar i gårdagen.

Om du vill lära dig kroppens språk igen så krävs det bara andning och kärleksfull uppmärksamhet.
Börja med att hitta en bra Kroppen Body plats att sitta på. Ta tre djupa andetag. Andas in genom näsan och känn hur luften passerar halsen, fyller lungorna och hur magen spänns ut. Följ med andetaget ut och känn hur magen faller inåt när du släpper ut luften, hur lungorna töms och om andetaget känns annorlunda när de kommer upp via halsen och ut genom munnen. Börja om igen – dra in ett nytt andetag följ med hela resan ner och hela resan upp.

Efter tre andetag så startar vi en spännande upptäcktsresa in i dig själv. Fortsätt att andas på samma sätt som tidigare och flytta uppmärksamheten till kroppen. Lägg ditt fokus  på fötterna och andas med uppmärksamheten riktad till höger fot och sen till vänster fot. Känn hur de känns är de trötta, varma, pigga. Bara andas, känn och observera. Du behöver inte korrigera något utan låt kroppen få berätta utan att du värderar den eller lägger dig i dess berättelse. Efter fötterna fortsätter du upp till vaderna, knäna, låren, rumpan, höfterna, ryggen, magen, bröstet, axlar, armar, nacke, käkar, ögon, panna och hjässa. Känn in, observera och andas.

När du har gått igenom hela kroppen vet du då något nytt om dig själv? Vilken historia har din kropp berättat, vad vill den ha? Har du upptäckt att de gör ont någonstans. Att kroppen vill vila. Har du kanske hitta energi som vill uttrycka sig i dans eller kanske skriva något. Gör kroppsresan till ett äventyr och var nyfiken på dig själv.

Din kropp kan komma att berätta både sorgliga och roliga historier. Ibland kanske den inte säger något alls, ha tålamod den är säkert bara lite ovan av att få så mycket uppmärksamhet att den har blivit blyg. Titta på den med kärlek och för varje ny upptäckt har du kommit närmare att återigen förstå din kropp. Och när du förstår din kropp så har du även kommit närmare dig själv.

Vad vet du nu om din bästa vän – berätta gärna!

 

Prenumerera på din inre världs veckobrev för fler tips kring medveten närvaro. Klicka här!

 

2 thoughts on “Kroppen – vad vet du om din bästa vän?

  1. Kroppen har cellminnen från långt tillbaka och om man andas medvetet länge så kan de minnena manifestera sig fysiskt i kroppen på oväntade och förvånande sätt:)

Comments are closed.