Att meditera när allt är lugnt och solen skiner är inte så svårt. Men att sitta kvar när det börjar storma, det är då den riktiga utmaningen börjar!

Bevara lugnet Att meditera när du är i ett flöde av positiva händelser, på semester eller en retreat  har absolut sina utmaningar men oftast har vi lättare att vara i harmoni med oss själv och vara kvar i nuet.

Själva miljön runt omkring dig bjuder in till att andas, reflektera och känna in dig själv. Du kan ta in vad du själv känner och hur omgivningen reagerar, livet flyter och du är närvarande med dig själv.

Efter solsken kommer storm
Men då livet alltid är i konstant rörelse så efter lugn och solsken kommer storm och förändring. Inte som ett straff eller att du drabbas av dålig karma, utan bara för att livets naturliga cykel består av både lugn och förändring. Och det är i förändring som vi sätts på prov att kunna bevara vår sinnesfrid och att inte bli stressade av att situationen känns som den är helt utom kontroll.bevara lugnet

Att bevara den medvetna närvaron när allt börjar storma runt omkring dig, är det ens möjligt? Hur gör man när allt händer samtidigt och livet inte ens ger dig fem minuter till vila för att försöka ta ett andetag. I stormens öga kan tom två minuter vara något som inte ens får plats på dagordningen. Och det kan även vara så att trots att du kan tekniker och har gått kurser inte ens kommer ihåg att du ska använda det du har lärt dig! Du är i det vi kan kalla sinnets tunnelseende.

Hur gör jag då för att bevara lugnet när det stormar?
Det första steget är att öva och praktisera när det är lugnt och solen skiner. Om medveten närvaro är en naturlig del av din vardag i form av yoga, andningsövningar eller bara att vara så har du enklare att komma ihåg att ta dig tillbaka till nuet även när det stormar.

Ett andra steg kan vara att ta hjälp.  Om du vet att du har lätt att förlora dig själv i görandet och i sinnets tunnelseende så be en vän att påminna dig om att bara andas när du ser stressad ut.

Göra tvärtom steget. Trots att tempot i din omgivning ökar, dina deadlines kryper alla bara närmare och närmare och känslan av att det här kommer jag aldrig att hinna är påtaglig. Gör tvärtom, släpp allt och ge dig själv en paus!

  • Är du på jobbet gå ut från kontoret och sätt dig i en annan miljö och ge dig friheten att inte försöka lösa eller göra något under några minuter.
  • Är du hemma ta en time-out från dig själv. Ta ett steg bakåt som om du skulle kliva ut från dig själv! Se dig och beskriv det du ser utan värdering. Kanske kommer det suckar, skratt, gråt eller ingenting. Oavsett bara fortsätt att observera en stund och vila i att även det här ögonblicket kommer att förändras. Andas och säg till dig själv, vad är viktigt och hur vill jag må just nu.

Oavsett hur du hanterar dina stormar och förändringar så är det ingen tävling eller prestation där du kan lyckas eller misslyckas . Bara att observera hur du gör när stormen kommer är ett steg på resan! Och för varje steg får du mer och mer kännedom om hur just du kan bevara det inre lugnet och med det sinnesfriden!

Prenumerera på din inre världs veckobrev för fler tips kring medveten närvaro. Klicka här!